מה אתה יודע על קפה?

הידעת? 

  • בעולם קיימים כ- 25 מינים של קפה הגדלים על שיחים או עצים שגובהם עד 15 מטר ותוחלת חייהם כ- 20 שנה בממוצע.
  • לוקח כ- 5 שנים עד שעץ הקפה מבשיל ומייצר פירות שבהבשלה צבעם הופך מירוק לאדום או סגול.
  • לרוב כל פרי מכיל 4 שכבות שיש לקלף על מנת להגיע אל 2 הזרעים שהם פולי הקפה.
  • קטיף הפירות מתבצע באופן ידני לרוב אחרי תקופת גשמים שעשויה להתרחש גם 4 פעמים בשנה באזורים מסוימים.
  • מקור עץ הקפה הינו מאפריקה ומדרום מזרח אסיה ומשם הובא אל דרום אמריקה, מקסיקו וכד’.
  • עץ הקפה זקוק לכמויות מים גדולות ולכן גדל היטב באזורים טרופיים גשומים בהם כמויות המשקעים השנתיות גדולות ומפוזרות לאורך השנה.
  • עץ הקפה גדל באזורים גבוהים ומעדיף אזורים מוצלים כמו מדרונות הרים עם מעט שעות של שמש ישירה וטמפרטורה נעימה של 15-24 מעלות.
  • כיום כ- 50 מדינות מגדלות ומייצאות קפה בייחוד בדרום אמריקה, אפריקה (אתיופיה, אוגנדה, חוף השנהב וכד’) ואינדונזיה שבדרום מזרח אסיה וזוהי פרנסתם העיקרית של התושבים בארצות אלו.

קיימים 2 זנים מרכזיים מהם מכינים קפה: הערביקה והרובוסטה.

פולי קפה ערביקה:

הזן גדל באזורים גבוהים, בעיקר במזרח ומרכז אפריקה, אמריקה הלטינית, הודו ואינדונזיה, גובה העץ נמוך יחסית ופירותיו גדולים, זן הערביקה מהווה כ- 70% מתוצרת הקפה העולמית, נחשב לזן איכותי מאוד, טעמו עדין למדי עם טיפת מתיקות/פירותיות, חמצמצות עדינה וארומה מורגשת, משמש בעיקר להכנת תערובות איכותיות של קפה אספרסו. אחוז הקפאין שבזן הינו בין 0.8%-1.5%

חסרונו הינו במחירו היקר הנובע בין הייתר בקושי לגדלו כיוון שהזן רגיש מאוד לטפילים ומחלות שונות, גודלו הקטן יחסית ופגיעותו הרבה  בעת קרה.

 

פולי קפה רובוסטה:

גדל באזורים נמוכים יותר מהערביקה, בעיקר באפריקה, דרום מזרח אסיה, הודו ואינדונזיה, העץ גבוה מהערביקה ואחוז הקפאין בפרי כפול ומגיע עד ל- 3.5%.

הרובוסטה מהווה כ-30% מסך גידולי הקפה בעולם, טעמו חזק מאוד, בעל סמיכות גבוהה ומרירות חזקה ולכן האחוז שלו בתערובות קפה לרוב יהיה נמוך יותר מהערביקה.

מדובר בזן עמיד יותר למחלות וטפילים וקל יחסית לגדלו ולכן עלותו נמוכה יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *